V nákupnom centre sa dnes prezentuje 33 stredných odborných škôl

13.01.2012 Bratislava

Bratislava 13. januára (TASR) - Žiakom základných škôl, ktorí váhajú, kam zašlú svoju prihlášku, môže vo výbere pomôcť dnešná prezentácia 33 odborných škôl Bratislavského kraja v nákupnom centre Avion. Školy tam majú stánky, kde prezentujú svoju činnosť, na pódiu vystupujú konzervatoristi, záhradníci a študenti ďalších odborov.

„Ponúkame to, že netreba ísť za školou, ale škola príde za vami. Chceli sme tu predstaviť 33 stredných škôl, ktoré sú v pôsobnosti bratislavskej župy, keďže sa blíži čas, kedy sa deti rozhodujú o tom, kde budú pokračovať v štúdiu,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo. „V zásade ide o to, aby si mladí ľudia vyberali svoju strednú školu dlhšie, než si vyberajú mobilný telefón. A presne takému cieľu slúžia takéto akcie,“ zdôraznil minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Pripomenul, že žiaci aj rodičia môžu na internetovej stránke ministerstva nájsť informácie o miere nezamestnanosti absolventov jednotlivých škôl, ale aj o tom, ako na týchto školách dopadli maturity. „Ide o to, aby si nakoniec deti vybrali nielen školu, ktorá im umožní zamestnať sa a zamestnať sa za lepší plat, ale aby si vybrali aj takú školu, ktorá ich bude potom aj baviť,\" dodal Jurzyca.

Podľa Freša sa v nákupnom centre prezentujú školy, ktoré majú nielen župný cveng, ale aj celoslovenský a niektoré dokonca medzinárodný. Ako príklad uviedol vinársku školu, kde študujú aj žiaci z Maďarska a Rumunska. Iné školy podľa Freša spolupracujú s rôznymi podnikmi a vychovávajú žiakov tak, aby si priamo našli prácu. „Ak sa žiaci budú zaujímať o to, aký bude ich budúci profil, ďaleko ľahšie sa im bude hľadať práca,“ podčiarkol.

Slušné zárobky svojich absolventov potvrdil aj riaditeľ bratislavskej Strednej odbornej školy dopravnej na Sklenárovej 9 Miroslav Hrabovský: „Najmä v značkových servisoch, ktoré sú drahé, majú naši absolventi veľmi pekné zárobky. Oveľa vyššie než ja ako riaditeľ.“

Prezentáciu škôl veľmi pozitívne hodnotí aj riaditeľka Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave. „Jednak sa tu stretneme všetky školy a široká verejnosť má možnosť ich kontaktovať a vidí žiakov, ako pracujú,“ povedala riaditeľka konzervatória Katarína Zacharová. Škola, ktorá vyučuje žiakov od piateho ročníka ZŠ, pre záujemcov o štúdium ponúka viac informácií o svojej činnosti aj počas dňa otvorených dverí 27. januára.

Akciu tohto druhu organizuje bratislavská samospráva po prvý raz a ak o ňu verejnosť prejaví dostatočný záujem, bude ju BSK organizovať aj v ďalších rokoch. „Som pevne presvedčený, že táto akcia prispeje k tomu, že si mladí ľudia vyberú pre svoju budúcnosť to najlepšie a zároveň pre nás je to spätnou väzbou, ako ľudia v teréne reagujú na naše školy,“ doplnil predseda BSK.
 

Vyberte región